Sayfalar

Sayfalar

20 Nisan 2016 Çarşamba

EVDE SABUN YAPIMI


görseler alıntıdır.

EVDE SABUN YAPIMI

Evde sabun yapmak sanıldığı kadar zor değildir. Bugün sizlerle evde nasıl sabun yapılabilir konusu hakkında bilgi paylaşımında bulunacağım. Umarım verdiğim bu bilgiler ışığında güzel sabunlar ile güzel bir cilde sahip olabilirsiniz. Öncelikle hepimizin bilmesi gereken şeyler var. Sabun neden yapılır? Çoğu insan sabunun ne olduğuna dair hiç bir fikre sahip değildir. Artık bunu aşmanın zamanı geldi diye düşünüyorum :D
Sabun yağ + kostik + su kullanılarak elde edilir. Peki eskiden kostik yerine ne kulanılıyordu derseniz odun küllü ve su karışımı kullanılıyordu. İmkanınız varsa hala kullanabilirsiniz. Artık yavaş yavaş tarifimize geçelim.
100 gr suyun içerisine 50 gr NaOH(kostik) konularak, cam bir kavonozun içerisinde metal olmayan bir kaşık, çubuk vb. vasıtasıyla karıştırılarak çözülür.
NOT: Suyun içerisine kostik konur. Kostiğin üzerine su dökmek patlamaya neden olabilir. Patlamadan kastedilen etki kostik miktarına göre değişmekle birlikte evde kullandığınız lavobo açıcıların üzerine sıcak su döktüğünüzde olan etkiyle mukayese ederek canlandırma yapabilirsiniz. Çünkü lavobo açıcılar da kostikten yapılır çoğu % 98 civarı saflıkta kostiktir.
Hazırlanan çözelti güneş görmeyen bir yerde açık havada ağzı açık vaziyette 1 saat kadar bekletilir.
300 gr oda sıcaklığındaki zeytin yağı ocağa konur ve yaklaşık 38-40 C’ye getirilene kadar ısıtılır. Yağın içerisine yavaş yavaş kostik + su çözeltisi ilave edilerek yavaş yavaş yine metal olmayan bir kaşıkla karıştırılır.
Kostik çözeltisinin tamamı yağ ile karıştırıldıktan sonra sabunlaşma tepkimesi başlar. Sabun koyu bir kıvam alana kadar işleme devam edilir. Kıvam hemen hemen arap sabununa benzer. Biraz daha koyuca da olabilir.
Önceden hazırlanmış kalıplara sabun dökülerek 4-5 gün donması beklenir.Bazen daha erken donabilir, ikinci gün parmağınızı hafifçe bastırarak sabunu kontrol edin ve kalıptan çıkarın.Taze donmuş sabun kalıptan çıkarılıp kesilir ve 20-25 gün gölgedekurutulur. Tam kurumuş sabunu keserken kırma riskiniz yüksektir.

NOT: Eğer sabuna esans(koku) eklemek istenilirse kalıba dökmeden hemen önce lavanta , portakal yağı yahut portakal – limon kabuğu rendesi vs. eklenebilir.
300 gr yağ
50 gr kostik
100 gr su
ile yaklaşık 500 gr sabun elde edilir.
 Bu sebeple ihtiyacınıza ve elinizdeki yağ-kostik miktarına göre verilen gramajların oranlarını ayarlamanız gerekir.
ÖR: 1200 gr yağınız var ise, benim verdiğimin 4 katı kadar yağınız var demektir. Bu durumda her bir gramajın 4 katını alınız. Yani 1200 gr yağ için, 200 gr kostik, 400 gr su kullanınız. Belirtmekte fayda var 1000 gr İ= 1 kg dır.
ÖR: 6 kg yağ için 1 kg kostik kulanılabilir.
Bu yaptığımız soğuk proses sabunu oldu. Bu işlemlerin aynısını şu şekilde yaparsak sıcak proses sabunu elde etmiş oluruz.
Başlangıç aynı olduğu için farklı olan kısmı veriyorum:

300 gr oda sıcaklığındaki zeytin yağı ocağa konur ve yaklaşık 38-40 C’ye getirilene kadar ısıtılır. Yağın içerisine yavaş yavaş kostik + su çözeltisi ilave edilerek yavaş yavaş yine metal olmayan bir kaşıkla karıştırılır.Bu esnada ocak kapatılmaz.Kostik çözeltisinin tamamı yağ ile karıştırıldıktan sonra sabunlaşma tepkimesi başlar. Sabun koyu bir kıvam alana kadar ve hafif kaynama köpürme arası bir seviyede ocak yanarken işlem devam eder. Kıvam hemen hemen arap sabununa benzer. Biraz daha koyuca da olabilir.
Önceden hazırlanmış kalıplara sabun dökülerek 4-5 gün donması beklenir. Donmuş sabun kalıptan çıkarılıp kesilir ve 20-25 gün gölgede kurutulur.
Ben sabunun en az bir ay kurutulmasından yanayım. Bu arada piyasada satılan markalı sabunlarda köpürmeyi artırıcı katkılar, çeşitli renklndiriciler, erimeyi azaltıcı katkılar kullanılmaktadır. Biz sade bir şekilde sabun yaptığımız için zeytinyağı sabunu bembeyaz renkte olur kaynatırken dibine tutarsa hafif kararmalar olabilir canınızı sıkmayın kuruken rengi daha da açılıyor fark edilmez hale geliyor. Ayrıca içerisine koyacağınız bitkisel esanslar renk verebilir. Bu yüzden sabunun bir kısmını farklı bir kaba alıp orada renklenme olasılığını değerlendirebilir ve hatta güzel bir renk elde ediyorsanız bir kat sade sabun bir kat renkli sabun dökerek iki ,üç … renkli sabunlar elde edebilirsiniz.
Piyasada satılan zeytinyağı sabunları (banyo sabunu olarak satılıyorlar) yeşil renktedir çoğunlukla. Bunun nedeni zeytinin renginin yeşil olması sebebiyle o çağrışımı yapabilmek için içerisine yeşil renklendirici katılmasından kaynaklanmaktadır.
En kısa sürede bir video ile yazımı süsleyeceğim. Tekrar görüşmek dileğiyle…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder